Opdracht

Op welke manier organiseert jullie groepering zich (vereniging, federatie, platform, e.d.) en welk beeld presenteren zij over zichzelf naar buiten? Vergelijk dit met het beeld dat organisaties die de groepering begeleidt of ondersteunt naar buiten toe uitdraagt over de groepering. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen? En hoe vallen deze overeenkomsten of verschillen te verklaren?

Uitwerking

Moveoo Algemene Crisisopvang: 
Dit is een 24-uursvoorziening voor acute opvang van volwassenen (en hun kinderen) die ten gevolge van een crisissituatie niet langer thuis kunnen verblijven. De verblijfsduur is maximaal 12 weken, waarna een vervolgtraject plaatsvindt (terugplaatsing thuissituatie of doorplaatsing binnen een andere voorziening intern of extern).

Moveoo dag-, nacht- en vervolgopvang:
Nachtopvang: Dit is een laagdrempelige voorziening gericht op bed-bad-brood en basale begeleiding. De cliënt kan hier tegen een kleine vergoeding slapen, eten, douchen en kleding laten wassen.

Dagopvang: Dit is een laagdrempelige voorziening die fungeert als dienstencentrum. Hier wordt hulp en bemiddeling geboden bij onder meer huisvesting, daginvulling, inkomen en zorg. Er is aandacht voor o.a. het aanleren van structuur, sociale vaardigheden en arbeidsrehabilitatie.

Vervolgopvang: Deze voorziening biedt laagdrempelig een eigen kamer. Naast de ondersteuning en begeleiding die de mensen krijgen in de dag- en nachtopvang, biedt de vervolgopvang een plek waar zij niet meer de onrust hoeven ervaren om steeds weer vanuit de opvang de straat op te moeten

Housing Parkstad:
Housing Parkstad doet de dak- en thuislozen helpen die tijdelijk in een opvangvoorziening verblijven en zeer gemotiveerd zijn om zelf weer een toekomst op te bouwen. Het initiatief van de gemeente Heerlen en de woningcorporaties in Parkstad werkt hiervoor nauw samen met de hulpverlenende instanties, zoals stichting Rimo, Mondriaan, Koraalgroep, Meander en het Leger des Heils. Jan Goessens van Weller legt uit: “Mensen die om wat voor reden dan ook thuisloos zijn geworden, kunnen via Housing Parkstad weer naar huisvesting worden geleid. De hulpverleners verwijzen de cliënt die volgens hen weer zeer goed in staat is zelfstandig te leven, door naar het centrale loket van Housing Parkstad. De medewerker van Housing Parkstad bekijkt vervolgens op welke plek en met welke begeleiding de betreffende persoon het beste vooruit kan. Want natuurlijk worden de mensen na zo’n ingrijpende periode niet meteen aan hun lot overgelaten. De hulpverlenende instantie ondersteunt de cliënt, totdat vaststaat dat hij of zij zelfstandig verder kan.

Pension Mijnzicht:
Pension Mijnzicht is een opvanghuis voor jongeren in Zuid-Limburg. Wij helpen zwerfjongeren met de problemen waarmee ze in aanraking komen. We willen laten zien dat ook zwerfjongeren in Nederland een kans verdienen om een volwaardige plaats in onze samenleving te verwerven.
(CJG, 2014)

Verschil:
Pension mijn zicht is vergeleken Moveoo, een instelling die zich doelbewust heeft gericht op Jongeren en hun helpen weer een plek te krijgen in de samenvleving. Moveoo richt zich op volwassenen en eventueel hun kinderen en bestaat uit een aantal verschillende manieren van opvang.

Stichting Emmaus: 
U kent Emmaus misschien van de winkels en markten met tweedehands artikelen, maar onze organisatie is meer dan dat. In negen woonwerkgemeenschappen bieden we onderdak aan wie dat om welke reden dan ook nodig heeft, met name dak- en thuislozen. Daarnaast wonen er mensen die uit idealisme voor Emmaus hebben gekozen. De winkels voorzien in het onderhoud van deze groepen. Ook zijn er vrijwilligersgroepen, waar mensen een leuke en zinvolle dagbesteding kunnen vinden. Voor de meeste groepen geldt, dat ze van de omzetten projecten op het gebied van armoedebestrijding in en ver buiten Nederland kunnen steunen. We zetten ons graag in voor diegenen, die het minder hebben dan wij.
(Emmaus, 2014)

Stichting Emmaus, is vergeleken andere opvang centra’s anders. Zij bieden dak en thuislozen onderdak en een zinvolle dagbesteding, door ze bijvoorbeeld in een van hun winkels werkzaam te laten zijn.

RIMO Centraal Bureau (incl. Begeleid Wonen Voorkomen en uithuiszetting
Meldpunt ZMP).

Het tijdelijk aanbieden van een opvangmogelijkheid, het wegnemen van de crisis en het samen zoeken naar een geschikt vervolgtraject. De crisisopvang is voor mannen, vrouwen en jongeren (vanaf 18 jaar) die door een crisissituatie niet meer over woonruimte beschikken.
Tijdens het verblijf worden de uitgezette acties samen met de persoonlijk begeleider doorlopen en regelmatig geëvalueerd. Het zorgplan is hierin leidend maar ook zodanig flexibel dat doelstellingen aangepast kunnen worden, afhankelijk van de vraag en mogelijkheden van de cliënt. Niet alleen naar externen, ook intern hanteert RIMO het principe van ketenzorg. Cliënten kunnen van de ene naar de andere voorziening doorstromen indien nodig. De zorg wordt afgesloten als de doelen bereikt zijn en de cliënt weer zelfstandig verder kan.

RIMO Crisisopvang en Woontraining:
Doel:
Het tijdelijk aanbieden van een opvangmogelijkheid, het wegnemen van de crisis en het samen zoeken naar een geschikt vervolgtraject.

Doelgroep:
De crisisopvang is voor mannen, vrouwen (met of zonder kinderen) en jongeren (vanaf 18 jaar) die door een crisissituatie niet meer over woonruimte beschikken.
  • Hulpaanbod:
  • crisisinterventie
  • creëren van veiligheid
  • bieden van emotionele ondersteuning
  • creëren van structuur
  • inventariseren ondersteuning en opstellen zorgplan
  • realiseren van een zelfstandige financiële basis
  • begeleiding individueel en begeleiding groeprealiseren van interne of externe doorplaatsing
RIMO Zorgpension:
Doel:
Een eerste stap naar wonen en het toewerken naar een verbeterde woon- en leefsituatie. Dit om een meer volwaardige plek in de maatschappij te kunnen innemen.

Doelgroep:
Mannen en vrouwen met een verslavingsproblematiek.
Cliënten hebben een ZZP-indicatie (AWBZ) of hebben een justitiële intramurale verwijzing.

Hulpaanbod:
  • verminderen / stabiliseren middelengebruik
  • creëren en aanleren dagstructuur
  • verplichte daginvulling
  • aanleren sociale vaardigheden
Verblijfsduur:
Langdurig

RIMO Sociaal Pension Dagbesteding en activering
CSA (Centrum Sociale Activering).
Het CSA (Centrum Sociale Activering) van RIMO biedt een breed scala aan activiteiten om te komen tot 'maatschappelijke participatie'. Het CSA heeft een belangrijke plaats binnen RIMO. Het is een opstap naar werk. Mensen kunnen hier terecht voor ontspanning, sport en spel en creatieve activiteiten, maar ook voor educatieve trainingen en voorbereiding op regulier werk. De kracht van het CSA is dat het zo laagdrempelig is. Cliënten van binnen maar ook van buiten RIMO kunnen er terecht. Uitgangspunt is wat cliënten zelf willen en kunnen. Het is goed om talenten aan te boren en daar mee verder te gaan.

In 2008 is RIMO gestart met een ESF project. ESF biedt RIMO de mogelijkheid om bovenop de activiteiten van dagbesteding ook gerichte individuele coaching te bieden aan cliënten die door de verschillende gemeenten in Parkstad aangemeld worden.

Doel:
Het binnen een veilige en overzichtelijke omgeving aanbieden van een (dag)programma zodat de cliënt uiteindelijk in staat is een meer gestructureerd arbeidsverband aan te kunnen. Dit kan zowel op gebied van vrijwilligerswerk, een beschutte werkomgeving of op de gewone arbeidsmarkt.

Doelgroep:
Mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder die een geldige indicatie hebben
(RIMO, Diensten RIMO, 2014)

Stichting Doortocht:
Stichting Doortocht biedt zolang als noodzakelijk, tijdelijk opvang en onderdak aan mensen die door een acute noodsituatie of door thuisloosheid geen verblijfsmogelijkheid hebben. Kunt u tijdelijk niet beschikken over een eigen woning of huisvesting? En lijkt het alsof u alle grip op uw leven verloren heeft? Doortocht kan u helpen om uw leven weer in goede banen leiden door het bieden van onderdak met een begeleidingstraject.
Doortocht is een kleine professionele zorginstelling die u persoonlijke en op u afgestemde begeleiding kan bieden. Een team van deskundige medewerkers en hulpverleners staat daarbij voor u klaar.
(Branchewijzers, 2014)

Leger des Heils Koffiehonk Maastricht:
Dagelijks van 09.00 uur tot 21.00 uur een laagdrempelige recreatieve dagopvang voor eenzame en/of thuislozen (m/v). De opvangcapaciteit is ongeveer 40 personen.

Leger des Heils (nachtopvang) Slaaphuis De Fronten:
Het bieden van een laagdrempelige bed-bad-brood-voorziening gedurende de nacht, voor al dan niet verslaafde mannen en vrouwen, die doorgaans een zwervend leven leiden. Opvangcapaciteit: 42 bedden (mannen) en 8 bedden (vrouwen).

Leger des Heils Centrum voor Maatschappelijke Opvang:
Het bieden van een geheel verzorgd verblijf, continue begeleiding aan thuisloze mannen en begeleiding naar zelfstandige woonruimte of opvangvoorziening.
Opvangcapaciteit: 55 bedden.
Verblijfsduur: Onbeperkt.

Leger des Heils Sociaal Pension:
Het bieden van een permanent pensionverblijf met begeleiding en verzorging aan thuisloze mannen en vrouwen met psychiatrische problemen, die enerzijds geen intensieve intramurale zorg nodig hebben, maar anderzijds (nog) niet toe zijn aan individueel begeleid of zelfstandig wonen.
Opvangcapaciteit: 30 bedden.
Verblijfsduur: Onbeperkt.

Leger des Heils De Klomp:
Dagelijks een laagdrempelige recreatieve dagopvang voor eenzame en/of thuislozen (m/v). De opvangcapaciteit is ongeveer 40 personen.
(Heils, 2014)

Politie Limburg-Noord:
Handhaving van de openbare orde en veiligheid, doet aan opsporing en onderzoek van strafbare feiten, geeft directe hulpverlening, adviseert en signaleert. Bekleedt een voorbeeldfunctie en geeft als zodanig ook (preventieve) voorlichting aan scholen etc.
Preventie, hulp en/of probleemoplossing na melding of alarmering.

Verschil met andere instellingen: Politie is niet specifiek gericht op dak en thuislozen. Wel zijn er een aantal regels waar de politie zich aan moet houden voor hulp te verlenen aan dak en thuislozen. Zo moet ze dak en thuislozen van de straat halen, als het extreem koud is.
(Politie, 2014)

Bronnen

Branchewijzers. (2014). Stichting Doortocht. Opgeroepen op 05 14, 2014, van Opvanghuis wijzer Limburg: http://www.branchewijzers.nl/bedrijf/stichting-doortocht-opvanghuis-venlo
CJG. (2014). Pension Mijnzicht. Opgeroepen op 05 15, 2014, van Centrum Jeugd en Gezin, Parkstad Limburg: http://www.cjgparkstadlimburg.nl/adressen/adressen/13-category-4646537/pension-mijnzicht#sthash.Nj2xaF7a.dpuf
Emmaus. (2014). Emmaus, meer dan tweedehands alleen. Opgeroepen op 05 14, 2014, van Emmaus: www.emmaus.nl
Heils, L. d. (2014). Dagopvang De Klomp Leger Des Heils. Opgeroepen op 05 14, 2014, van Bedrijven 24: http://bedrijven24.com/dagopvang-de-klomp-leger-des-heils-klompstraat-heerlen
Impuls. (2014). Voorzieningen elders. Opgeroepen op 05 14, 2014, van Opvangcentrum Impuls: http://www.opvangcentrum-impuls.nl/voorzieningenelders.html
Moveoo. (2014). Locaties. Opgeroepen op 05 14, 2014, van Stichting Moveoo: http://www.moveoo.nl/nl/Locaties
Politie. (2014). Politie Limburg. Opgeroepen op 05 14, 2014, van Politie: www.politie.nl
RIMO. (2014). Diensten RIMO. Opgeroepen op 05 14, 2014, van RIMO: http://www.rimo.org/new/index.php?option=com_content&view=article&id=132&Itemid=78
RIMO. (2014). Housing Parkstad. Opgeroepen op 05 14, 2014, van RIMO: http://www.rimo.org/new/index.php?option=com_content&view=article&id=184&Itemid=118