Opdracht

Welke individuele genderrolpatronen zie je terug bij de groep die en het individu dat je hebt leren kennen? Met welke genderverwachtingen en -normen hebben de groep en het individu te maken?
Hoe gaan de groep en het individu er tegenin en hoe gaan ze erin mee?


Uitwerking

Dak- of thuisloos zijn is niet iets wat alleen voor 1 sekse en gender is weggelegd,  beide komt voor. Toch heerst het stereotype dat er meer mannen zijn dan vrouwen die dak- of thuisloos zijn. Dit omdat er meer mannen in het straatbeeld zijn en ook als je googled op afbeeldingen met zoekwoorden als daklozen, zwervers of homeless people krijg je alleen mannen te zien.

Toch zijn er redelijk wat vrouwen die dak- of thuisloos zijn, alleen deze vrouwen houden zich meer op binnen opvangcentra en blijf-van-mijn-lijf-huizen. Bij deze vrouwen is het dakloos zijn vaak tijdelijk omdat ze bv hun huis zijn ontvlucht na mishandeling. De problematieken die hebben geleid tot het dakloos zijn, zijn vaker van praktische aard en zijn op te lossen door een nieuwe start te maken.
De dak- of thuislozen die te zien zijn in het straatbeeld hebben veelal problematieken met drank of drugs misbruik. Maar ook psychische problemen kunnen een rol spelen.

In 2013 is er een onderzoek geweest in de 4 grote steden, dit onderzoek is uitgevoerd door het CBS. Hieruit kwam de conclusie dat vier op de vijf daklozen mannen zijn en maar een op de vijf een vrouw is. (Tienkamp, 2013)

Bronnen

Tienkamp, P. (2013, 12 23). Steeds meer daklozen in grote steden. Opgehaald van Dichtbij: http://www.dichtbij.nl/amsterdam-centrum/regio/artikel/3289823/steeds-meer-daklozen-in-grote-steden.aspx